A tűzihorganyzás egy felületmegóvó eljárás. Nem esztétikai célzattal kerül fel a termékre! A tűzihorganyzás következtében a nyers szénacélfelület egy olyan bevonatot kap, ami megakadályozza a korrózió kialakulását. Nagyon fontos tudni, hogy a nem tömör, ergo üreges szerkezetű anyagok belsejébe is bejut a horgany. 

Az üreges szerkezeteket technikai furatokkal látjuk el, aminek segítségével a folyékony horgany a szerkezet belsejébe is be tud jutni. A tűzihorganyzás után ezen furatokat eltömítjük, hogy szebb esztétikai megjelenése legyen a terméknek, illetve a rovarok ne tudjanak ezen elemekbe fészkelni.

Amit még tudni kell a tűzihorganyozásról, hogy az eljárás következtében a kezelt felület enyhén érdes és néhol egyenetlenné válik, valamint a folyékony horganyban úszó mikroszemcsék láthatóak lehetnek a már kezelt felületen. Ez a tűzihorganyzás velejárója, ezzel nem tudunk mit tenni, ezt a szabvány is elfogadottnak ismeri el.

A szolgáltatásunkhoz hozzátartozik, hogy a horganyzás kapcsán a termékre rakódó nagyobb megfolyásokat (főleg a termék sarkain) eltávolítjuk, valamint azon helyeket megtisztítjuk, amelyek az emberi érintés kapcsán sérülést okozhatnak.

A horganyzás vizuálisan a kovácsolt jellegű termékeken alig látható, mivel a kovácsolt termékek felülete egyébként is egyenetlen. A probléma a simább felületű anyagokkal van, de ilyen esetben a lehető legnagyobb figyelemmel járunk el és amit lehet megteszünk, hogy a termék kifogástalan legyen a lehetőségekhez mérten.

Összességében nem kell megijedni a horganyozástól, és minden kültéri terméket ezzel a felületkezeléssel kell ellátni, mert rengeteg problémától meg fog óvni a jövőben.

Amennyiben egy kerítés nem tűzihorganyzott, rövid időn belül megjelennek rajta a  rozsdafoltok, még a festés ellenére is. A rozsda esővízzel érintkezve folyékony formában elszínezi a kerítésed színezett vagy éppen kővel burkolt felületeit, ezzel kárt és esztétikai problémát okoz.

A webshopunkban található termékek többsége (99%-a) alapból tűzihorganyzott, csak kifejezett kérésre tekintünk el ettől az eljárástól! 

A tűzihorganyzás nem egyenértékű a szinterezéssel! A tűzihorganyzás szinte teljes mértékben meggátolja a korróziót, akár véglegesen, míg a szinterezés a festéssel közel egyenértékű eljárásnak tekinthető! 

A horganyzóüzemek 40 év átrozsdásodást adnak meg még akkor is, ha a felület nincs festékkel kezelve. A festékkel kezelt horganyzott felületek az átrozsdásodás tekintetében szinte örökéletűek!